NO STRINGS

NO STRINGS

PERLER SOM ALDRIG FØR

13.04. – 29.09. 2019

Fra 13. april sætter vi fokus på glasperler i en moderne kontekst med gruppeudstillingen No Strings – Perler som aldrig før. I udstillingen præsenteres værker af Shige Fujishiro (Japan), David Chatt (USA) og Faranak Sohi (Iran/Danmark) samt installationen Sow Flowers on Your Path med perleblomster fra svenske Georg Ragnar Levis samling.

Værkerne, der vises i udstillingen, er alle fremstillet af bittesmå perler af glas. En tradition, der historisk set har været knyttet til det dekorative – broderi, smykker, blomsteropsatser og mindekranse med mere – snarere end til kunstverdenen. 

At arbejde med bittesmå perler er ekstremt tidskrævende. Det tager uendeligt mange timer bøjet over arbejdet at trække perlerne på tråd, sy dem sammen, forme og sammensætte de enkelte dele til en større helhed. Ikke desto mindre er netop arbejdsprocessen noget af det, samtlige deltagere i udstillingen fremhæver som ét af de aspekter, der fascinerer dem ved at arbejde med perler. 

Amerikanske David Chatt fortæller små personlige historier om sin mor, forholdet til faderen og ungdommen i 1980’erne gennem sine hvide perlearbejder. Chatt arbejder med perler som sit foretrukne materiale på trods af, at han blev rådet til at holde sig fra at bruge perler som materiale i sin kunst, fordi perler ansås som noget, der angik husmoderlige sysler, som broderi ved køkkenbordet, og ikke var et passende materiale for en seriøs kunstner. Men for Chatt indeholder håndværket og selve processen netop en værdi i sig selv. Det langsommelige arbejde kan aflæses i værkerne og tilfører dem en tidslighed og en ophøjethed, som forvandler genstanden og får beskueren til at dvæle ved værket.

Shige Fujishiro er født i Japan og bor og arbejder i Tyskland. Han anvender perler og sikkerhedsnåle, som sættes sammen til emner, der indgår i konceptuelle installationer. Fujishiro blander traditionelle japanske motiver som japanske kirsebærblomster med vestlig popkultur og udfordrer vores opfattelse af omverdenen som det for eksempel et tilfældet i bæreposeprojektet påbegyndt i 2009, hvor han fremstiller bæreposer af perler og sikkerhedsnåle med genkendelige logoer fra H&M, MacDonald’s og en række supermarkedskæder.

Også iranskfødte Faranak Sohi, som har boet i Danmark siden 1984, kobler perlearbejdet med motiver fra vestlig populærkultur og forbrugersamfundet. Med henvisning til traditionel iransk perlebroderi  syer hun dagligdags motiver – et vækkeur, en føntørrer, en motorsav, en Kählervase –  på karton og supplerer med tredimensionelle perlebesatte sodavandsdåser og pizzabakker. Hendes værker er humoristiske og overraskende fremstillinger af almindelige ting, vi omgiver os med.

Jim Skull bor og arbejder i Paris. Han er vokset op i Ny Kaledonien i det sydlige Stillehav. På rejser til blandt andet Australien, New Zealand, Indien og Hong Kong mødte han forskellige kulturer, ritualer, skikke og mennesker, som har inspireret hans kunstneriske praksis. Omdrejningspunktet for Jim Skulls arbejde er det menneskelige kranium, hvis form og betydning han konsekvent har udforsket i sin kunst ved hjælp af forskellige materialer. Kranierne beklædes med myriader af gnistrende glasperler fra Murano, farverige snore, hestehår, træperler, rav eller sågar pigge fra hulepindsvin.

Svenske Georg Ragnar Levi har gennem 30 år samlet på italienske og franske perleblomster og mindekranse af små glasperler – såkaldte immortelles. Hans samling, som består af flere end 1000 blomster skabt af kunsthåndværkere og anonyme perlemagere, er enestående i verden. Levis passion for glasperler bunder både i en fascination af perlernes æstetiske kvaliteter – deres skønhed, uendelige variationer i farver, brillans og udformning – og er samtidig knyttet til glasperlernes historiske baggrund, som Levi har opnået et grundigt kendskab til over årene. På Glasmuseet flyder dette sammen til en sanselig helhedsoplevelse i Levis installation Sow Flowers on Your Path, som består af antikke, såvel som moderne perleblomster, buketter og mindekranse fra hans enestående samling, tilsat lyd og et digt af samme navn. 

Arrangementer:

Lørdag 13/4 kl. 11.00: Flower Forever – foredrag med Georg Ragnar Levi
Søndag 5/5 kl. 14.00: Faranak Sohi fortæller om sit arbejde i udstillingen

 

Udstillingen er venligst støttet af:

Augustinus Fonden
Knud Højgaards Fond
Lemvigh-Müller Fonden
Nordea-fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Dansk-Svensk Kulturfond

Shige Fujishiro. IKEA. 2013.

David Chatt. 1982. 2015. Foto: Mercedes Jelinek 

Jim Skull. Uden titel. Copyrights: Jim Skull & C. Lebedinsky.

Faranak Sohi. Elpisker. 2018.

Detalje fra blandet arrangement med perleblomster af Nella Sammartini og restaurerede franske perleblomster fra 1970’erne. Tilhører Georg Ragnar Levis samling. Foto: Edvard Koinberg.

ÅBNINGSTIDER OG PRISER


01.11 - 31.03: 10 - 16 ONS - SØN*
01.04 - 31.10: 10 - 17 ALLE DAGE
01.07 - 31.08: 10 - 18 ALLE DAGE
*Åben alle dage i uge 7 samt påskeugen. Lukket 24., 25., 26., 31. dec. samt 1. jan.
Se Stockfleth DELIs åbningstider


01.04 - 31.10: Voksne 120
01.11 - 31.03: Voksne 85
BØRN 6 - 17 ÅR: 30 hele året
GRUPPER: (min. 20 personer) 20% rabat
HANDICAPLEDSAGER: Gratis
Entrébilletten giver 20% rabat på entréen til Fregatten Jylland, Ree Park Safari og Kattegatcentret indenfor en uge.


KONTAKT


GLASMUSEET EBELTOFT
STRANDVEJEN 8
DK-8400 EBELTOFT
T +45 8634 1799
GLASMUSEET@GLASMUSEET.DK

PROTEKTOR:
HENDES MAJESTÆT DRONNINGEN

FÅ VORES NYHEDSBREV


 

natalie mars