MARGUERITRUTEN

ET ÆGTE MENNESKE HAR FLERE RUM

MARIE RETPEN & BEGITTE LYNGE ANDERSEN
30.04.2021 – 12.09.2021

Fra fredag 30. april 2021 kan du opleve Studyudstillingen ’Margueritruten – et ægte menneske har flere rum’ på Glasmuseet Ebeltoft. Udstillingen er skabt i et tæt samarbejde mellem Marie Retpen, formgiver og designer med speciale i glas, og Begitte Lynge Andersen, der er uddannet indenfor tekstil og interaktivt design.

De fleste kender Marguritruten som én af de smukkeste og mest naturskønne ruter gennem Danmark. I Marie Retpens og Begitte Lynge Andersens fortolkning vil oplevelsen, med kunstnernes egne ord, være ’mere alsidig’. Her fører ruten gennem grænselandet mellem det offentlige rum og den private sfære fortalt gennem kropslige referencer gennem en række rum, der er omdannet til poetiske, sanselige og tankevækkende installationer.

”Hvert rum repræsenterer forskellige lag, vi som mennesker kan indeholde: Der er rum, vi med glæde viser frem, dem ingen normalt får at se og dem, hvor vi viser mere, end folk måske har lyst til at se,” fortæller kunstnerne. ”Overordnet for disse rum er en grænse mellem det offentlige og det private rum, et indre og et ydre liv og det grænseoverskridende, der kan ligge i også at fremvise det umiddelbart mindre skønne.”

Udstillingens rum indeholder forskelligartede narrativer og udtryk – fra forgyldte medaljer, som en hyldest til kroppens ydre, til et blik ind i den private sfære, hvor de besøgende træder helt ind under huden! Hvert rum skal ses som ét værk, og titlerne består af piktogrammer, som man vil kunne møde, hvis man følger Margueritruten – den skønneste rute.

Samskabelse og dialog
Udstillingens fortællinger og udtryk er skabt i tæt dialog mellem Begitte Lynge Andersen og Marie Retpen. Med hvert sit faglige ståsted ansporer og inspirerer de hinanden gennem en præsentation af fagenes tekniske og æstetiske muligheder og greb. De to kunstnere arbejder primært i blæst, forsølvet og sandblæst glas, tekstil og tilhørende teknikker såsom hækling, strik, syning samt serigrafiske trykteknikker på bl.a. silke, uld og plexiglas. Som en del af udstillingsoplevelsen har musikerne Maren Hallberg Larsen og Jørgen Dickmeiss skabt et musikalsk værk i flere lag, der ændrer karakter afhængig af rummenes fortælling.

Med det fælles udstillingsprojekt ønsker Marie Retpen og Begitte Lynge Andersen at skabe en oplevelse, en fortælling, bestående af rumlige kunstinstallationer, hvor glas indgår i samspil med en række andre materialer og udtryk. Udstillingen indgår i Glasmuseets udstillingskoncept, ’The Study’, der giver yngre såvel som etablerede kunstnere mulighed for at eksperimentere og afprøve nye idéer.

Marie Retpen er født 1978 i Århus og bor i Odense. Hun er uddannet kunstner og formgiver med speciale i glas fra bl.a. Kosta Glasskola, Sverige, 2003, og Royal College of Art, London, 2008. Maries arbejde spænder fra unikke dagligdags genstande til skulpturelle installationer i blæst glas kombineret med understøttende materialer eller ’ready mades’. Skabelse af visuelle, sanselige illusioner og ’hverdagspoesien’ er gennemgående tematikker, og som oftest kan hendes værker opleves på både et sanseligt og refleksivt plan. Marie Retpen har modtaget en lang række priser og legater fra bl.a. Statens Kunstfond og hun er repræsenteret i internationale samlinger på The Design Center Ishikawa (Japan) og Museum of American Glass (USA) samt Glasmuseet Ebeltoft, Hempel Glasmuseum og Kunsthal Charlottenberg (Danmark).

Begitte Lynge Andersen er født 1969 i Australien og opvokset i Thy. Hun er uddannet fra linjen for Tekstil Formgivning, institut for Unika, på Designskolen Kolding i 1996, samt linjen for Interaktivt Design, Institut for Visuel Kommunikation samme sted i 2000. Begittes værker kredser om de fortællinger, der lige netop omgiver hende; det praktiske, presserende, de stiltiende hverdagslige nødvendigheder og gentagelserne. Metoderne er ofte den trykte, serigrafiske proces, i kombination med atypiske teknikker og nøje udvalgte materialer. Begitte Lynge Andersen har bl.a. udstillet på de censurerede udstillinger; Kunsthal Charlottenborg, Kunsthal Aarhus, Nordkraft og Tistrup, samt i USA, Tyskland, Japan og Frankrig.

Yderligere information om kunstnerne
www.retpen-glas.dk
www.begittelyngeandersen.dk

Udstillingen er støttet af:
Statens Kunstfond
Nationalbankens Jubilæumsfond
Arne V. Schleschs Fond
Beckett-Fonden

‘Marguritruten – Et ægte menneske har flere rum’ vises 30. april 2021 – 12. september 2021

Marie Retpen og Begitte Lynge Andersen. Foto: Ard Jongsma

ÅBNINGSTIDER OG PRISER

02.01-26.03: 10-16 ONS-SØN*
27.03-25.06: 10-16 ALLE DAGE
26.06-29.08: 10-17 ALLE DAGE
30.08-31.10: 10-16 ALLE DAGE
01.11-30.12: 10-16 ONS-SØN*
*Åben alle dage i uge 7. Lukket 24. 25., 26. og 31. december samt 1. januar.
Se åbningstider for Glascaféen

27.03 - 31.10: VOKSNE 120
01.11 - 26.03:
VOKSNE 85
BØRN 6 - 17 ÅR: 30 hele året
GRUPPER: (min. 20 personer) 20% rabat
HANDICAPLEDSAGER: Gratis
Entrébilletten giver 20% rabat på entréen til Fregatten Jylland, Ree Park Safari og Kattegatcentret indenfor en uge.

GLASMUSEET EBELTOFT
STRANDVEJEN 8