DET KOSMISKE RUM

DET KOSMISKE RUM

DET KOSMISKE RUM

Permanent installation

Den færøske maler og billedhugger, Tróndur Patursson (f. 1944), er også eventyrer og opdagelsesrejsende. Sammen med den britiske historiker, Tim Severin, har han været med på i alt syv historiske ekspeditioner til søs.

I 1993 var målet at sejle fra Kina til USA på en bambusflåde. Rejsen varede 106 dage. Undervejs var mandskabet isoleret fra omverdenen og omgivet af naturens vældige kræfter.

”På den lange rejse, hvor der ingen andre skibe er at se, kommer man ind i havets rytme og mærker havets kraft. Man bliver ét med havet. Med 6.000 meter vand under sig og en uendelig himmel over sig, eksisterer kun den kosmiske følelse rundt om én,” fortæller Tróndur Patursson om rejsen.

Det er denne følelse, han forsøger at giver videre i Det kosmiske rum. Gulvet og loftet er belagt med spejle og væggene består af bemalede glasplader. Når man træder ind i installationen, er det som at træde ud i et vægtløst rum.
Detalje. Foto: Gert Skærlund Andersen.

Glasmaleriet
Tróndur Patursson formår som få andre at omsætte sine naturoplevelser til et dramatisk og gribende, abstrakt ekspressionistisk formsprog. Han mestrer til fulde glasmaleriet, der på flere måder adskiller sig fra traditionelt oliemaleri på lærred.

Når glaspladerne skal males, foregår det stående over pladerne, som ligger fladt ned på et stort lysbord. Først males de kraftige, sorte kalligrafiske strøg på pladen med en bred, langskaftet pensel og dynamiske bevægelser. Når den sorte maling er tør, påføres farverne – øses, dryppes og smøres på med svamp – vådt i vådt, så de nogle stedet løber ind i hinanden. At male på glas kræver stort kendskab til glasmalingens forskellige kvaliteter og viden om hvordan de udvikler sig under den afsluttende brænding i ovnen. Om farven brændes ved 600 eller 900 grader kan betyde forskellen mellem blå og rød i det færdige resultat. Tróndur Patursson har udviklet sin helt egen måde at male på glas og tilsætter blandt andet æg til farven, så den visser stedet “koger op” under brændingen, hvilket giver det færdige maleri en særlig effekt.*

Tróndur Patursson gik på Glyptotekets tegneskole ved H.C. Høyer, 1965-66. Uddannet på Norges Kunsthåndværkerskole, 1967-69, og Statens Kunstakademi i Oslo, 1969-73. Han har udført adskillige udsmykningsopgaver på Færøerne blandt andet i Gøta Kirke og Tórshavn Katolske Kirke samt Altinget i Reykjavik, Island, Tornbjerg Kirke, Odense, parkeringshuset, Vejle, og Sparekassen Kronjyllands hovedsæde i Randers.

Værket er doneret af Ny Carlsbergfondet.

*Fra Finn Terman Frederiksens monografi “Tróndur Patursson”, Forlaget Atlantia, 2004, hvor man kan læse meget mere om Tróndurs liv og kunst. 

Tróndur Patursson

ÅBNINGSTIDER OG PRISER


NOVEMBER - MARTS: Ons-søn 10-16*
APRIL - OKTOBER: Alle dage 10-16*
JULI - AUGUST: Alle dage 10-17
*Åben alle dage 10-17 i uge 7, uge 42 og påskeugen. Lukket 24. 25., 26. og 31. december samt 1. januar. 
Se åbningstider for Glascaféen


VOKSNE: 120
BØRN 6 - 17 ÅR: 30
GRUPPER: (min. 20 personer) 20% rabat
HANDICAPLEDSAGER: Gratis
Entrébilletten giver 20% rabat på entréen til Fregatten Jylland, Ree Park Safari og Kattegatcentret indenfor en uge.


KONTAKT


GLASMUSEET EBELTOFT
STRANDVEJEN 8
DK-8400 EBELTOFT
T +45 8634 1799
GLASMUSEET@GLASMUSEET.DK

PROTEKTOR:
HENDES MAJESTÆT DRONNINGEN

FÅ VORES NYHEDSBREV