VINDERPROJEKT UDPEGET

VINDERPROJEKT UDPEGET

UDVIDELSE AF MUSEET ÉT SKRIDT NÆRMERE

Blandt tre forslag til en udvidelse af Glasmuseet Ebeltoft er valget faldet på forslaget udarbejdet af AART architects. Gennem et udadvendt byggeri, der åbner sig mod omgivelserne og styrker kontakten til vandet, skaber forslaget en række nye muligheder for at formidle glaskunstens og håndværkets mange facetter, samtidig med at den forunderlige verden, der venter gæsten inden døre, synliggøres. 

Siden 1986 har Glasmuseet Ebeltoft gennem skiftende udstillinger og en stadig større samling præsenteret moderne glaskunst i verdensklasse. Først i den gamle, statelige Toldbod, opført i 1921 og tegnet af én af Danmarks mest berømte arkitekter, Hack Kampmann, og fra 2006 tillige i den moderne fløj, tegnet af 3XN. Med valget af AART architects’ forslag til en udvidelse af de eksisterende faciliteter har museet taget første skridt mod endnu et kapitel og en bygning til museets historie. 

Med den foreslåede udvidelse forbedres de eksisterende museumsbygninger, samtidig med at nybyggeriet respekterer de oprindelige bygninger, og i kraft af sin egen markante identitet både skaber den ønskede synlighed og bidrager til fortællingen om forskellige byggerier fra hver sin tid.

Det bærende element er tagskiven, der er udformet som en cirkel – en enkel geometrisk form, som er naturligt beslægtet med museets øvrige geometriske figurer – og beklædt med glas. Via museumshaven er der adgang til taget, hvorfra såvel Kampmanns smukke Toldbod som udsigten over vigen til Mols Bjerge kan nydes. Cirklen forbinder de eksisterende bygninger ved hjælp af et transparent glasforløb, som skaber et nyt, let rumforløb med en række ønskede faciliteter.

Nye rum – til kunsten, til formidlingen og til flere besøgende
I overensstemmelse med museets ønske, skaber tilbygningen nye udstillingsmuligheder og forbedrede muligheder for formidling af glaskunsten og håndværket gennem etableringen af nye udstillingsarealer, fleksibel foredragssal og nytænkning af publikumsfaciliteter knyttet til det arbejdende værksted. Ligeledes imødekommer forslaget ønsket om at skabe rum til flere besøgende ved at udvide arealerne for publikumsbetjening, butik og café. Samtidig styrkes museets position som dynamisk centrum for internationale glaskunstnere med indretning af overnatningsmulighed i tilknytning til glasværkstedet.

Citat: Dan Mølgaard – Museumsdirektør
”Glasmuseet Ebeltoft har behov for mere plads – til vores formidling, til vores udstillinger og til at servicere vore mange gæster. Den nye tilbygning fra AART giver os alt dette. I tilgift giver den os en bygning, der rummer overraskelsen og pirrer nysgerrigheden. Tilbygningen har respekt for det eksisterende, men ”twister” det klassiske på en tidssvarende måde. 

Vi påbegynder nu arbejdet med at finde den nødvendige fondsfinansiering.”

Citat: Mads Nygaard – Associeret partner hos AART architects
”Med vinderforslaget understreger vi Glasmuseet Ebeltofts unikke placering tæt ved vandet og med udsigt over Ebeltoft Vig. Samtidig tilpasser vi udvidelsen de eksisterende og ganske forskelligartede bygninger, som tilsammen udgør museet i dag. Vi forbinder bygningerne og samler museet i et generøst hovedgreb, så det åbner sig inviterende mod omgivelserne. 

Tagskiven er det arkitektonisk samlende element, der med sin enkle geometri refererer tilbage til nyklassicistiske principper i relation til Toldboden og med sin markante form føjer en ny signatur til museet. En signatur, der sammen med det generøse hovedgreb vil skabe helt nye muligheder for museet samtidig med at øge herlighedsværdien for de mange gæster.”  

Fakta om arkitektkonkurrencen

  • Tre tegnestuer – CEBRA, SLETH og AART architects – alle med base i Århus, var inviteret til at give deres bud på en udvidelse.
  • Vinderprojektet er valgt af en jury bestående af Syddjurs Kommunes borgmester Claus Wistoft, museets formand Henning Kovsted, glaskunstner og kurator Susanne Jøker Johnsen, museumsdirektør Dan Mølgaard samt arkitekt og fagleder for Arkitektskolen på KADK, København, Peter Thule Kristensen.

Visualiseringer af vinderprojektet.
Til venstre: Tilbygning set fra vandsiden.
Fra oven: Tilbygning set fra haven, interiør, situationsplan.

ÅBNINGSTIDER OG PRISER


02.01-26.03: 10-16 ONS-SØN*
27.03-25.06: 10-16 ALLE DAGE
26.06-29.08: 10-17 ALLE DAGE
30.08-31.10: 10-16 ALLE DAGE**
01.11-30.12: 10-16 ONS-SØN*

**1/2 PRIS PÅ ENTRÉEN I EFTERÅRSFERIEN
15.-24. oktober (begge dage inkl.) kan du besøge Glasmuseet til 1/2 pris.
Tiltaget er gjort muligt med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

*Åben alle dage i uge 7. Lukket 24. 25., 26. og 31. december samt 1. januar. 
Se åbningstider for Glascaféen


27.03 - 31.10: VOKSNE 120
01.11 - 26.03: 
VOKSNE 85
BØRN 6 - 17 ÅR: 30 hele året
GRUPPER: (min. 20 personer) 20% rabat
HANDICAPLEDSAGER: Gratis
Entrébilletten giver 20% rabat på entréen til Fregatten Jylland, Ree Park Safari og Kattegatcentret indenfor en uge.


KONTAKT


GLASMUSEET EBELTOFT
STRANDVEJEN 8
DK-8400 EBELTOFT
T +45 8634 1799
GLASMUSEET@GLASMUSEET.DK

PROTEKTOR:
HENDES MAJESTÆT DRONNINGEN

FÅ VORES NYHEDSBREV