AKTIVITETER

AKTIVITETER

Her er en underrubrik

SENIORAKADEMI

SENIORAKADEMI OM UNGARN

Syddjurs Folkeuniversitet byder velkommen til fem torsdage – fem foredrag om Ungarn. Fra 20. januar 2022. Se program og info om tilmelding nedenfor

I anledning af Glasmuseets aktuelle Study-udstilling ‘Scope of Distance’ med arbejder af ungarske Anett Bilizcki er temaet for årets Seniorakademi. Ungarn har en utrolig omskiftelig, dramatisk og spændende historie, en righoldig kultur på mange felter og en interessant og omdiskuteret nutid, som vi får en fortælling – eller flere fortællinger – om i de fem foredrag, Syddjurs Folkeuniversitet præsenterer i årets Seniorakademi.

Holdnummer: 1105
Datoer: 5 torsdage: 20/1, 10/2, 24/2, 3/3, 7/4
Tid: 10.00-12.00 (mødetid senest 9.50)
Pris:
5 forelæsninger: 500 kr 
4 forelæsninger: 450 kr.
3 forelæsninger: 350 kr.
2 forelæsninger: 250 kr.
1 forelæsning:    150 kr.

Oplys dato(er) ifm. tilmelding ved valg af enkelte forelæsninger

Sted: Glasmuseet Ebeltoft, Strandvejen 8, 8400 Ebeltoft
Begrænset deltagerantal: (se under tilmelding) Max 40 deltagere
Tilmelding: via Syddjurs Folkeuniversitet
Kontaktpersoner: (ikke for tilmelding) Knud Thorgaard,
tlf. 8634 1923, og Jette Hvidkjær, tlf. 2047 6346
Undervisere: Forskellige emner – forskellige undervisere

 

UNGARNS HISTORIE 

Dato: Torsdag 20/1
Underviser: Peter Bugge, ph.d., lektor i Centraleuropastudier, Aarhus Universitet

Ungarn har i tusind år på en gang været en del af et større centraleuropæisk skæbnefællesskab i et ofte turbulent krydsfelt mellem større magter øst, syd og vest for regionen, og et land med en unik historie og selvforståelse, præget af bevidstheden om, at magyarerne – landets statsbærende etniske gruppe – sprogligt og etnisk skiller sig ud fra deres slaviske, germanske og romanske naboer.

Foredraget vil give et rids af landets historie med særlig vægt på de seneste to hundrede år og på, hvordan den nationale selvforståelse og historieerfaring har påvirket den måde, Ungarn har ageret på i forhold til sine naboer og til Europa.

 

UNGARSK LITTERATUR PÅ VERDENSSCENEN OG I DANMARK 

Dato: Torsdag 10/2
Underviser: Katalin Deme, ekstern lektor, ph.d.-kandidat, Aarhus Universitet

Ungarsk er kun talt af 15 millioner mennesker, alligevel bliver det flittigt oversat til verdens fleste sprog og tiltrækker dis-proportionalt mange litteraturpriser i forhold til landets størrelse. Interessen for ungarsk litteratur er alligevel påfaldende lille i Norden, mens den omvendte tendens er gældende for skandi-navisk litteratur i Ungarn.

Samtidigt omhandler de fleste ungarske værker, der er blevet oversat til dansk, på den ene eller anden måde tilværelsen under det 20. århundredes totalitære regimer. Hertil hører så-ledes Nobelpristageren Imre Kertész, eksilforfatteren Sándor Márai, men også György Konrád, Péter Esterházy, Péter Nádas, László Krasznahorkai og György Dragomán.

Hvad er grunden til denne emnemæssige fokusering? Og hvad afslører den om Ungarn på den ene side og det internationale læsepublikum på den anden? Forelæsningen undersøger i dybden begge spørgsmål, mens den skildrer igennem person-lige beretninger og anekdoter de enkelte forfatterskaber. 

 

HUNDREDE ÅR ABSTRAKT GEOMETRI I UNGARSK KUNST OG NATIONAL TÆNKNING: 1920-2020

Dato: Torsdag 24/2
Underviser: Katalin Deme, ekstern lektor, ph.d.-kandidat, Aarhus Universitet

I de sidste hundrede år er den kunstneriske kreativitet i Ungarn gået hånd i hånd med en lidenskabelig optagethed af mate-matik. Denne symbiose har givet verden kunstnere som Victor Vasarely, Lászlo Moholy-Nagy og flere grundlæggere af Bauhaus-bevægelsen. Besættelsen af det abstrakte har også frembragt Rubiks terningen, den første GIS-software, en række skakverdensmestre, modtagere af Nobelprisen og af Abel-prisen for Matematik. Interessen for den geometriske abstrak-tion er i Ungarn således ikke en afskærmet akademisk beskæf-tigelse, men en levende tendens, der udspringer fra specifikke historiske vilkår.

Forelæsningen analyserer forskellige stilarter og ideologiske strømninger omkring abstrakt geometrisk kunst i Ungarn gen-nem 30 kunstværker, skabt mellem 1920 og 2020: I mellem-krigstiden, under 2. Verdenskrig og under kommunismen og i tiden efter 1989.

Vi slutter af med en introduktion udstillingen Scope of Distance med arbejder af Anett Biliczki ved formidler Pia Strandbygaard Bittner, Glasmuseet Ebeltoft.

 

UNGARN: KAMPEN OM DEMOKRATIET 

Dato: Torsdag 3/3
Underviser: Vibe Termansen, historiker, journalist, forfatter

Midt i Europa ligger et land, der ikke længere rangerer som et demokrati, hvor regeringspartiet sætter efterretningstjenesten ind mod oppositionen, og som har smidt et universitet ud af landet, og som har indført en lov ud fra devisen, at LGBT-per-soner er pædofile, men som alligevel modtager masser af EU-midler.

Med udgangspunkt i sin bog “Kampen om Centraleuropa” for-tæller journalist og historiker Vibe Termansen om den aktuelle politiske situation i Ungarn – og om oppositionens chance for at slå Viktor Orbán ved det kommende parlamentsvalg.

 

UNGARSK MUSIK 

Dato: Torsdag 7/4
Underviser: Cand.mag. i musikvidenskab Arne Kjær

Et interessant aspekt ved den ungarske musik er forholdet mellem folkemusikken og den komponerede musik. Dette har sat sig spor hos Franz Liszt i hans symfoniske digt ”Hungaria”.

Endnu større betydning har emnet hos Béla Bartók og hans kol-lega Zoltán Kodály. Bartók udgør en hovedkilde til belysning af emnet, da han både var komponist og musikforsker, der på studierejser i Østeuropa noterede og indspillede den folkelige musik. Vi følger Bartók – og lytter til et udvalg af hans musik.

armbånd af Muranoglas

LAV SMYKKER AF MURANOGLAS

GØR-DET-SELV

Lav et armbånd af de skønneste glasperler fra Murano i Kids Corner. Læs mere nedenfor.

Design dit eget unikke smykke – et armbånd eller en halskæde – med de skønneste håndlavede glaskugler fra den berømte glasø, Murano, Venedig. Smykkerne kan du tage med hjem med det samme som en gave til dig selv eller én, du holder af.

Aktiviteten foregår som en gør-det-selv-aktivitet i museets åbningstid.

Materialer købes i receptionen.

HUSK AT MEDBRINGE CORONAPAS!

DATO: I museets åbningstid
PRIS: Hjerter/kugler, 5 stk. pakket kr. 50 pr. pose (inkl. snor). Stort hjerte, vedhæng til halskæde kr. 75 (inkl. snor) + entré til museet
TILMELDING: Ingen tilmelding

Rundvisning i efterårsferien

SÆRLIG SØNDAG 6/2 2022

RUNDVISNING FOR ALLE

Første søndag i måneden er der offentlig rundvisning for alle interesserede. Næste gang er søndag 6. februar. Se nedenfor.

Den 1. søndag i måneden er ‘Særlig søndag’ på Glasmuseet Ebeltoft. Her kan du gå med på en spændende tur rundt i museets udstillinger sammen med én af museets guider helt gratis, når entréen til museet er betalt. Oplev udstillingerne for allerførste gang eller oplev dem på ny, når guiden fortæller om kunstnernes idéer og arbejdsproces, om museets historie, samlingen og meget mere.

Næste rundvisning er søndag 6. februar 2022*
Rundvisningen begynder kl. 14

• Rundvisningerne finder sted 1. søndag i måneden kl. 14 på Glasmuseet.
• Rundvisningen er gratis efter betalt entré til museet.
• Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd.

HUSK AT MEDBRINGE CORONAPAS!

*Vi springer januar over, da museet holder lukket den 2. januar 2022.

Tilbuddet omfatter ikke grupper. Større grupper bedes bestille en guide.

Julemaske

MASKEVÆRKSTED

I KIDS CORNER

Lav din egen maske og bliv klar til karneval i Venedig – eller hjemme i stuen. Læs mere nedenfor.

I forbindelse med årets særudstilling MAESTRO – LINO TAGLIAPIETRA, sætter vi fokus på Italien og Venedig, hvor kunstneren er født og stadig bor. Venedig er bl.a. berømt for sit traditionelle karneval og de mange kunstfærdige masker, som kan opleves hvert år i februar på de smukke pladser, ved kirker, kanaler og broer.

I Kids Corner kan du lave din egen karnevalsmaske og tage et billede af dig selv på vej til karneval i Venedig.

Køb maske og rhinsten i receptionen og mal din maske i flotte farver i Kids Corner.

HUSK AT MEDBRINGE CORONAPAS!

DATO: Alle dage i museets åbningstid
PRIS:
Maske kr. 10. Rhinsten kr. 30 pr. ark. + entré til museet 
TILMELDING: Ingen tilmelding

ÅBNINGSTIDER

MANDAG LUKKET


TIRSDAG LUKKET


ONSDAG 10.00 – 16.00


TORSDAG 10.00 – 16.00


FREDAG 10.00 – 16.00


LØRDAG 10.00 – 16.00


SØNDAG 10.00 – 16.00


Åben alle dage i uge 7 og påskeugen.
Lukket 24., 25., 26., 31. dec. samt 1. og 2. jan. 

DET SKER


OPGAVER OG TEGNEKONKURRENCE

Gå på opdagelse i museets udstillinger og løs opgaver undervejs. Spørg efter et opgaveark i receptionen.

Er du vild med at tegne, kan du deltage i vores tegnekonkurrence. Hver måned udloddes en glaspræmie til vinderen. Tegningen kan ses på hjemmesiden og udstilles i museets bibliotek i en periode.             

ÅBNINGSTIDER OG PRISER


05.01-31.03: 10-16 ONS-SØN*
01.04-30.06: 10-16 ALLE DAGE*
01.07-31.08: 10-17 ALLE DAGE
01.09-31.10: 10-16 ALLE DAGE*
01.11-30.12: 10-16 ONS-SØN*

*Åben 10-17 alle dage i skoleferierne. Lukket 24. 25., 26. og 31. december samt 1. og 2. januar. Ekstra åbent 27. og 28. december.
Se åbningstider for Glascaféen


VOKSNE: 120
BØRN 6 - 17 ÅR: 30
GRUPPER: (min. 20 personer) 20% rabat
HANDICAPLEDSAGER: Gratis
Entrébilletten giver 20% rabat på entréen til Fregatten Jylland, Ree Park Safari og Kattegatcentret indenfor en uge.


KONTAKT


GLASMUSEET EBELTOFT
STRANDVEJEN 8
DK-8400 EBELTOFT
T +45 8634 1799
GLASMUSEET@GLASMUSEET.DK

PROTEKTOR:
HENDES MAJESTÆT DRONNINGEN

FÅ VORES NYHEDSBREV