GLASHAVEN

GLASHAVEN

Glashaven er et populært udflugtsmål for haveelskere og en yndet pauserum for børn og voksne, når indtrykkene fra udstillingerne skal fordøjes og benene røres. Om sommeren danner Glashaven ramme om en række forskellige udendørs aktiviteter og arrangementer.

Glashaven er designet i 2010 af kunstner og havearkitekt Kjeld Slot (indehaver af Ellipsehaverne) i harmoni med den klassicistiske Hack Kampmann-bygning fra 1921 og 3xNs modernistiske bygning fra 2006.

Haven består af 13 kvadratiske bede med vekslende beplantning som for eksempel persille, strandkål, roser, urter og Himalaya birk, samt tre større kvadratiske blomsterenge med forskellige græsser og blomsterløg.

Haven holdes ved lige i kraft af uvurderlig hjæp fra Syddjurs Havekreds og frivillig Grethe Hale, som siden havens etablering i 2010 har stået for at pleje og beplante bedene, samt kyndige havefolk, heriblandt Søren Ryge Petersen, der har beplantet et bed med violfrøstjerner,og Torben Thim fra Rosenplanteskolen i Løve, som har indrettet to rosenbede.

Søren Ryges bed
Søren Ryge har tilplantet sit bed med violfrøstjerner, Thalictrum delavayi. “Det er af mine absolutte favoritstauder, og derfor sår jeg nogen gange en håndfuld frø af dem og står året efter med tusinder af små planter. Et halvt hundrede af dem er plantet ud i dette bed. De fylder meget lidt, men bare rolig. Om føje år vil de være en smuk lyslilla sky i juni-augst. Garanteret uimodståelige.” (Søren Ryge Petersen, juni 2010)

Rosenbedene
I haven findes tre rosenbede, hvoraf ét er tilplantet af Knud E. Pedersen, Rosenplanteskolen i Harlev (se også Rosenposten), i samarbejde med Kjeld Slot, og to af Torben Thim, Rosenplanteskolen i Løve, som har gjort sig følgende overvejelser om bedene:

Det ene rosenbed er en allegori over Jomfru Maria, Rosernes rose: “I midten af beddet står fem sammensvejste M’er i stål. M er et af de ældste kryptogrammer  for Jomfru Maria. Grundplanet danner et pentagram – det ældste symbol på rosen. Rosen der er plantet indvendigt i kryptogrammet er den tornløse, kirsbærrøde og sødtduftende Rosa borbonica ‘Zephirine Drouhin’ forædlet af den franske gartner Bizot i 1868. (‘Zephirine Drouhin’ var for øvrigt Dronning Ingrids yndlingsrose.)

Roserne der omgiver Maria har en særdeles kraftig tornsætning: Rosa omeiensis, fundet over 3000 meter oppe på Omei-bjerget i Kina 1890. Tornarmeringen er på de unge skud ildrøde og gennemskinnelige. Senere bliver de grå, hårde og skarpe. At den hvide blomst er den eneste af alle eksisterende roser med kun fire kronblade skal man reflektere over og måske begribe i en klar stund.” Torben Thim juni 2010.

Ghitas bed
Torben Thims andet rosenbed er skabt i samarbejde med skuespiller Ghita Nørby, som åbnede Flora-udstillingen. Bedet kalder Torben Thim “Ghitas bed”. “Ghita betyder ‘sang’ på Sanskrit. Sangen forbinder os, opmuntrer og glæder og det er netop hvad beddet udtrykker i sit blomstersprog. Beddet er udspændt af et ‘paraplylignende’ espalier der over sine otte stråler skal lade rosen ‘Alberic Barbier’ vise sine smukke blomster. Blomsten er i knop smørgul. Gul som er visdommens farve i Orienten. Senere bliver blomsten hvid som den ‘jomfruelige’ sang hørt første gang og med en sød duft af æbler.

Rosa wichuraiana ‘Alberic Barbier’ er forædlet i Frankrig af selvsamme Barbier i 1900. Rosen er meget kraftigtvoksende og med et smukt blankt mørkegrønt løv, der i milde sæsoner overvintrer på planten. Under espalieret er der sat 1000 løg af Iris reticulata, vilde iris, som i den sene vinter i februar-marts skal danne et tæt violetblåt hav der skal glæde og lutre forventningen om forårets komme.” Torben Thim, juni 2010.

Sponsorer
Haven er designet af have- og landskabsarkitekt Kjeld Slot, og er blevet til med venlig støtte fra:

 • Champost v/ Søren Goul Snedsted
 • Classica House, Hjortshøj
 • Entreprenørfirma Ole Vognstrup A/S, Ebeltoft
 • Freys Planteskole, Trustrup
 • Gartneriet Pedersen A/S, Hørning
 • Gl Sunds Planteskole, Sunds
 • Henning Pedersen A/S, Hørning
 • Knud Pedersens Planteskole, Harlev J (se også Rosenposten)
 • Lammefjordens Stauder, Gislinge
 • Lindbjerg Rullegræs, Randers
 • Rosenplanteskolen i Løve v/ Torben Thim, Høng
 • Svane Glas, Ebeltoft
 • Syddjurs Havekreds
 • Tr. Granit A/S, Lystrup
 • Øer Maskinfabrik, Ebeltoft
 • Glasmuseets Venner

ÅBNINGSTIDER OG PRISER


NOVEMBER - MARTS: Ons-søn 10-16*
APRIL - OKTOBER: Alle dage 10-16*
JULI - AUGUST: Alle dage 10-17
*Åben alle dage 10-17 i uge 7, uge 42 og påskeugen. Lukket 24. 25., 26. og 31. december samt 1. januar. 
Se åbningstider for Glascaféen


VOKSNE: 120
BØRN 6 - 17 ÅR: 30
GRUPPER: (min. 20 personer) 20% rabat
HANDICAPLEDSAGER: Gratis
Entrébilletten giver 20% rabat på entréen til Fregatten Jylland, Ree Park Safari og Kattegatcentret indenfor en uge.


KONTAKT


GLASMUSEET EBELTOFT
STRANDVEJEN 8
DK-8400 EBELTOFT
T +45 8634 1799
GLASMUSEET@GLASMUSEET.DK

PROTEKTOR:
HENDES MAJESTÆT DRONNINGEN

FÅ VORES NYHEDSBREV